s
Het favoriete plekje van onze gastvrouwen Caroline Hoste, Ilse Denys en gastheer Jan Hoornaert zijn de Zwinduinen en polders.

Iedereen kent het Zwin, minder bekend maar minstens net zo belangrijk zijn de aanpalende Zwinbosjes die sinds 2003 de naam Vlaams Natuurreservaat “De Zwinduinen- en polders” dragen.

Het gebied is 222 ha groot en vormt de natuurlijke overgang tussen zee, strand en polder. Het bestaat uit 4 deelgebieden: De Nieuwe Hazegraspolderdijk, De Kleyne Vlakte, De Groenpleinduinen en de Zandplaatduinen.
De Zwinduinen- en polders kregen hun huidige vorm in 1873 door de aanleg van de Internationale Dijk, waardoor het gebied van de zee werd afgesloten.

Vanaf de 20e eeuw werden er aanplantingen gedaan, kwam er een golfterrein, jumping, vliegveld en kartbaan en tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er betonnen wegen en bunkers aangelegd.

In 2006 is een natuurherstelproject van start gegaan voor het herstel en het behoud van de natuurlijke duinhabitats en hun overgang naar de polders. De boswachter en zijn team zorgen nu voor het onderhoud van de herstelde natuur. Naast het maaien is het begrazen de meest natuurlijke vorm van beheer. Je vindt er Shetlandpony’s, Schotse Hooglandrunderen, Poolse Konikpaarden, Vlaamse schapen en duinengeiten.

Intussen zijn er ook plannen goedgekeurd voor de landherinrichting van de Hazegraspolderdijk en de Cantelmolinie.

De recreatieve voorzieningen in de Zwinomgeving worden verbeterd en erfgoed uit de Tachtigjarige Oorlog wordt gereconstrueerd.
Contact info
Zwinduinen en polders