s

Retranchement

Frans voor ‘verschansing’
 
De aarden wallen rondom Retranchement [Truzement] werden in 1607, tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648), aangelegd om de Zwingeul tegen de Spanjaarden te beschermen. De oude vestingwallen zijn nu veroverd door te natuur.
 
Molen van Retranchement
Vanaf de wallen heb je mooi zicht op de standerdmolen uit 1818. Ooit gehoord van windrecht? De allereerste eigenaar van de molen, Bartolemeus de Vos, moest drie gulden erfpacht per jaar betalen voor het gebruik van de wind.
 
De drieling van Retranchement
Retranchement ligt het meest zuidwestelijke in West-Zeeuws-Vlaanderen op de grens tussen Nederland en België. De Drieling van Retranchement zijn drie grenspalen, in een kaarsrechte lijn, met hetzelfde nummer. Je leest het goed, drie palen in plaats van één. Waarom? Het dorp ligt aan het Zwin en in de tijd dat de palen geplaatst werden, liep de grens dwars door het water. Daarom werden aan weerszijden van de oever twee palen ter indicatie geplaatst. Na de verdere inpoldering van het Zwin in 1873 bleven deze twee palen staan en werd op de feitelijke grens een nieuwe grenspaal geplaatst.
 
We zien je graag in Retranchement! 💛
 
MET EEN GIDS BELEEF JE MEER
In West-Zeeuws-Vlaanderen is altijd iets te ontdekken en te beleven. Weer of geen weer. Ieder jaargetijde heeft z'n charme. Ga eens samen met een ervaren gids op pad en laat je verrassen. Gidsenteam Zeeuwsch-Vlaanderen vertelt jong en oud graag over het mooie West-Zeeuws-Vlaanderen. Per bus, te voet of op de fiets? Gidsenteam Zeeuwsch-Vlaanderen verzorgt met veel plezier jouw uitstap op maat!