s

IJzendijke

Petit Paris
 
Als je aan komt rijden, zie je van ver al de stellingmolen uit 1841 en de Nederlandse Hervormde kerk uit 1612. Het oorspronkelijke IJzendijke [Iezendieke] in West-Zeeuws-Vlaanderen werd ruim vijfhonderd jaar geleden verzwolgen door de zee. Dankzij de Spaande hertog van Parma herrees, enkele kilometers verderop, de plaats in de vorm van een verdedigingsbolwerk.
 
Prins Maurits
In 1604, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, verdreef Prins Maurits de Spanjaarden uit ‘hun’ fort Ysendijck en liet meteen de verdedigingswerken herstellen. Vandaag de dag vind je Prins Maurits op de sfeervolle Markt. Zittend achter een schaakbord, denkend aan de volgende strategische zet.
 
Museum Het Bolwerk
In één van de statige panden aan de Markt huist museum Het Bolwerk. An de hand van maquettes, foto’s, tekeningen, kaarten en voorwerpen ga je terug naar de tijd van Maurits tot Napoleon.
 
We zien je graag in IJzendijke! 💛
 
MET EEN GIDS BELEEF JE MEER
In West-Zeeuws-Vlaanderen is altijd iets te ontdekken en te beleven. Weer of geen weer. Ieder jaargetijde heeft z'n charme. Ga eens samen met een ervaren gids op pad en laat je verrassen. Gidsenteam Zeeuwsch-Vlaanderen vertelt jong en oud graag over het mooie West-Zeeuws-Vlaanderen. Per bus, te voet of op de fiets? Gidsenteam Zeeuwsch-Vlaanderen verzorgt met veel plezier jouw uitstap op maat!