s

Foodregio en toerisme


FOODREGIO & TOERISME
West-Zeeuws-Vlaanderen wordt gekenmerkt door een oneindig polderlandschap en uitgestrekte stranden. Vanwege de vruchtbare (klei-)grond is het van oudsher ‘goed boeren’ in de streek. Maar naast de agrarische sector is ook de toeristische sector van groot (economisch) belang. In de streek vinden jaarlijks naast miljoenen dagtrips ook miljoenen overnachtingen plaats. Samenwerking tussen beide sectoren biedt dan ook veel kansen. Foodtoerisme of culinair toerisme gaat over het ervaren van voedsel op een manier die anders is dan gewoonlijk. Buiten de gebaande paden om de verschillen in voedsel, herkomst, bereiding, presentatie en manier van eten op te merken en te beleven.


LOKAAL GENIETEN
De afgelopen periode heeft nog maar eens extra benadrukt dat niet alleen gasten in de streek een grote interesse hebben in een lokale, traceerbare en ecologisch verantwoorde korte voedselketen, maar ook de eigen streekbewoners. Zij ondernemen ook uitstapjes, bezoeken de horeca, maken wandelingen en ondernemen fietstochten door de streek. Ook zij willen weten waar de producten precies vandaan komen, hoe ze worden geteeld en op welke manier ze te gebruiken zijn. Er is zowel bij inwoners als toeristen een toenemende aandacht rondom bewust bijzonder en gezond eten, voedsel met een goede en eerlijke afkomst.

Voor veel vakantiegangers zijn culinaire activiteiten een aantrekkelijke manier om een vakantiebestemming beter te leren kennen; het genieten van lokale smaken en specialiteiten wordt dan ook steeds belangrijker. West-Zeeuws-Vlaanderen is een bestemming die niet alleen bekend staat om haar mooie natuur, maar ook steeds meer om het (hoogwaardige) culinaire aanbod aan horecazaken en unieke bereidingen van chefs. Food en toerisme zijn hier in de streek onlosmakelijk met elkaar verbonden. West-Zeeuws-Vlaanderen is een bestemming die je kunt beleven met je zintuigen, door te ruiken, te voelen, te zien en vooral ook te proeven van al hetgeen uit zee en van het land komt.


SMAKEN VAN 'IER
Talloze chefs bereiden in restaurants voor jou het beste van de streek. Van een eenvoudige, maar o zo lekkere basisbereiding tot een bijzondere culinaire ervaring en smaakexplosie; West-Zeeuws-Vlaanderen heeft het! En ook de thuiskok komt aan zijn of haar trekken. Wandelend of fietsend door de uitgestrekte polderlandschappen struikel je bijna over de voedselproducenten. Her en der kom je stalletjes met eieren, fruit of groente tegen en in Breskens vind je al het lekkers uit de zee.
 
Food toerisme omvat tal van activiteiten en belevenissen. Je kunt zelf actief te voet of op de fiets op pad gaan om bij de boer verse producten te halen. De boer zal met gepaste trots graag het verhaal achter het eten op je bord vertellen. Daarnaast kun je er voor kiezen een educatieve middag in te plannen en je te laten voorlichten over de totstandkoming van het lokale lekkers. Natuurlijk gaat dit vaak gepaard met een proeverij! Wijn, kaas of ijs, de mogelijkheden zijn divers! In het seizoen worden vaak markten georganiseerd of behoort het bezoeken van een food festival tot de mogelijkheden. Rondlopen, kijken, ruiken en proeven; je bent er al gauw een paar dagen mee zoet!
 
En heb je de streekgerechten eenmaal geproefd, dan wil je ze natuurlijk zelf ook zo leren klaarmaken. Hiervoor kun je een workshop boeken bij een ervaren chef. Deze leert je naast de fijne kneepjes van het vak, tevens waar je op moet letten als je inkopen gaat doen. Gewapend met de kennis van de chef kun je zo thuis je vakantie herbeleven. Al moet je voor de aanschaf van die verse, specifieke West-Zeeuws-Vlaamse ingrediënten wel af en toe terugkomen. Geen probleem!
#wezienjehiergraag