s

Trots op de boer


TROTS OP DE BOER
In de West-Zeeuws-Vlaamse polders kun je er niet omheen: hier regeert de agrarische sector! De uitgestrekte, vruchtbare polders staan boordevol met groente en fruit. Bij tal van boerderijen tref je kleine stalletjes of automaten aan waar dagverse oogst wordt aangeboden. Her en der wordt je middels borden zelfs uitgenodigd een educatieve rondleiding of proeverij bij te wonen. Naast een per seizoen wisselend visueel genot, zorgen de boeren in de streek ook voor een waar culinair genot!


BEWUSTWORDING
Vanuit de samenleving is er toenemende aandacht rondom bewust, bijzonder en gezond eten; voedsel met een goede en eerlijke afkomst. Daarnaast is de consument ook steeds meer op zoek naar beleving rondom food; authentieke ervaringen, zien en proeven dat lokaal voedsel verschil maakt. Dit biedt kansen voor de boer om producten lokaal te produceren, af te zetten en op die manier de korte keten bij de consument te promoten. En het belang van de agrarische sector te benadrukken. Want het lijkt zo eenvoudig en vanzelfsprekend dat er altijd (meer dan genoeg) voedsel beschikbaar is, maar iedere boer kan je vertellen dat voedselproductie verre van eenvoudig is. Zo kan late nachtvorst of een (aantal) fikse hagelbuien een fruitoogst in rook doen opgaan en laat een stortvloed aan regenwater knolgewassen rotten in de grond. En geen oogst is geen inkomen voor de boer, terwijl er wel kosten gemaakt zijn. Zoals we de afgelopen jaren al genoeg in de kranten hebben kunnen lezen, zijn ook de veehouderijen niet van rampspoed uitgesloten door o.a. virusuitbraken.


HET WONDER VAN DE NATUUR
Eigenlijk is het iedere keer weer een wonder van de natuur als de akkers vol staan met wuivende almen en de boomgaarden bol staan van het fruit. En dat je eieren kunt kopen wanneer je zin hebt in een pannenkoek. We mogen trots zijn op de boer. Zij leveren wat wij nodig hebben; aardappelen, groenten, fruit, eieren, vlees en melk voor zuivelproducten. Stel je voor dat je zelf voor al je voedsel zou moeten zorgen. Zelfvoorzienend zijn kost ongelofelijk veel tijd en energie. Je zou iedere dag je land moeten bewerken; omspitten, zaaien, planten, wieden, oogsten en duimen dat er zich geen ramp voordoet waardoor je oogst mislukt en je zonder voedsel komt te zitten. En ook je dieren die je immers voorzien van vlees, eieren en melk voor zuivelproducten vergen dagelijks de nodige aandacht en verzorging. Rustig onderuitzakken met een boek of een avondje Netflixen kun je dan dus wel vergeten.

Trots zijn op de boer dus. En terwijl jij vanavond met een boek op de bank zit, of Netflixt, zorgt de boer ervoor dat jij komend weekend, zonder dat je daar zelf al te veel inspanning voor moet leveren, van je favoriete voedsel kunt genieten!