s

Zwinstreek

West Zeeuws-Vlaanderen bevindt zich in een grensstreek, zo dicht bij Vlaanderen dat je je soms kan afvragen of je nog wel in Nederland bent. Deze meest zuidelijke Zeeuwse regio maakt dan ook deel uit van de Zwinstreek – een grensoverschrijdend gebied in de gemeenten Damme, Knokke-Heist, Maldegem, Sint-Laureins en Sluis – dat verbonden is door een gedeelde historie, cultuur en landschap. Een gebied van oude polders, mooie vergezichten, een rijke historie en hechte gemeenschappen. De mensen zijn er gemoedelijk en genieten van de goede dingen van het leven. Dit is een de plek waar het zilte van de zee het zoete van het land ontmoet. Kortom: een streek die je graag wil leren kennen.

Zwinstreek officieel erkend als grensoverschrijdend landschapspark
De Zwinstreek heeft sinds oktober 2023 de officiële titel van Landschapspark' te pakken! Dit plaatst de Zwinstreek in het rijtje van de vier Nationale Parken en vijf Landschapsparken in Vlaanderen. Die erkenning zal ervoor zorgen dat het gebied op vlak van toerisme en recreatie, erfgoed, natuur, landbouw, wonen en bedrijvigheid nog verder zal ontwikkeld worden. Unieke troeven en ruggesteun voor dynamische Zwinstreek

Historie van de Zwinstreek
Tegenwoordig ken je het Zwin waarschijnlijk vooral als natuurgebied waar het getij vrij spel heeft. Eeuwen terug was het Zwin een belangrijke zeearm die ver het land in liep. Zeeschepen konden tot aan Brugge varen. De verbinding zorgde voor veel welvaart tot deze verzandde. Er werden nog voorhavens aangelegd (zoals het pittoreske Damme en Sint Anna ter Muiden en uiteindelijk Sluis) maar er was geen redden aan. Eeuwen later is de haven van Zeebrugge gerealiseerd. Die haven ligt wél directe aan zee en is belangrijk voor de economie in deze regio. Wil je de indrukwekkende historie van de Zwinstreek als haven- en scheepvaartgebied ontdekken? Met de fietsroute Verdwenen Zwinhavens krijg je daar met behulp van VR-brillen daar een heel goede indruk van. Je ziet de havens van weleer zo voor je.

Natuurgebied op de grens
Op de grens van Vlaanderen en Nederland en de grens van land en water vormt het Zwin nu een prachtig natuurgebied waar het getij de baas is. Van de machtige zeearm is nu een slufter over, een getijdegeul die diep het land in loopt en zo zorgt voor een dynamisch zilt natuurgebied waar veel (trek)vogels zich thuis voelen. Je kunt het natuurgebied zowel in Nederland als Vlaanderen bezoeken. In Vlaanderen is er bovendien een natuurpark in het Zwingebied.

De Zwinstreek verkennen
Er lopen talloze wandel- en fietsroutes door de Zwinstreek langs hier polders, dijken, oude kreken, dorpen en stadjes. Terwijl je de streek verkent, ontvouwt het landschap zich voor je en tegelijk zie je een hele geschiedenis van een lange strijd tegen het water aan je voorbij trekken. Hier een dijkdoorbraak, daar een nieuwe polder of een kreekrest die een thuis biedt aan water- en weidevogels. Het ligt er nu lieflijk en groen bij, maar elk het land is hier zwaar bevochten. Via het fietsknoppunten- en wandelknooppuntennetwerk kun je het gebied heel eenvoudig zelf verkennen.
Meer informatie over fietsen en wandelen.

Culinaire topbestemming
Als alle smaken van zoet tot zout zich zo op één plek concentreren, dan is het niet verwonderlijk dat toprestaurants zich er ook vestigen. De Zwinstreek herbergt heel veel restaurants met Michellinsterren (en een groot deel daarvan vind je dan weer in West-Zeeuws-Vlaanderen). De Zwinstreek is rijk aan zalige streekproducten met de smaak van het land of de zee. Een deel daarvan kun je ook gewoon bij de boer op het erf kopen. Is het niet zalig dat je deze streek ook proeven kunt!