s

Kom je snel?
We Zien Je Hier Graag!

West-Zeeuws-Vlaanderen

Eede

Asperges en wijn
 
Het grensplaatsje Eede [d’Ee] in West-Zeeuws-Vlaanderen kreeg landelijke bekendheid om een ‘meelstreep’. Op 13 maart 1945 zette koningin Wilhelmina (de overgrootmoeder van koning Willem-Alexander) na vijf jaar ballingschap voor het eerst weer voet op Nederlandse bodem. De vorstin koos voor Eede, omdat deze plaats, zoals de hele streek, enorm zwaar getroffen was door het oorlogsgeweld. Onder luid gejuich van de plaatselijke bevolking stapte Wilhelmina een van wit meel getrokken streep, een inderhaast aangebrachte symbolische aanduiding van de landsgrens.
 
Smokkelen
Daar waar grenzen zijn, wordt gesmokkeld. België werd in 1830 onafhankelijk verklaard en daarmee werd de streek een waar smokkelparadijs. De smalle sluipweggetjes rondom Eede laten niet te raden over. Favoriet waren tabak, boter, petroleum en Sunlight zeep. De smokkelroutes  lenen zich prima voor een kennismaking met de streek.
 
Tegenwoordig zijn het een aspergeboerderij en een wijnmakerij die Eede tot in de verre omtrek bekendheid geven.
 
We zien je graag in Eede! 💛
 
MET EEN GIDS BELEEF JE MEER
In West-Zeeuws-Vlaanderen is altijd iets te ontdekken en te beleven. Weer of geen weer. Ieder jaargetijde heeft z'n charme. Ga eens samen met een ervaren gids op pad en laat je verrassen. Gidsenteam Zeeuwsch-Vlaanderen vertelt jong en oud graag over het mooie West-Zeeuws-Vlaanderen. Per bus, te voet of op de fiets? Gidsenteam Zeeuwsch-Vlaanderen verzorgt met veel plezier jouw uitstap op maat!