s

Activiteiten

Zeg je West-Zeeuws-Vlaanderen, dan denk je aan kilometers lange stranden, uitgestrekte polderlandschappen en bourgondisch genieten. De streek is gekend om een groot aantal kwalitatief hoogstaande restaurants, maar wat er in het achterland in de vruchtbare polders gebeurt, verdient eveneens de nodige aandacht. In de polders barst het namelijk van de activiteit. Tientallen producenten werken daar dagelijks met liefde aan het voedsel op jouw bord. En dat zie je. Volle boomgaarden, akkers vol gewassen en weilanden met koeien of schapen. De afgelopen periode heeft nog maar eens extra benadrukt dat inwoners en gasten een grote interesse hebben in een lokale, traceerbare en ecologisch verantwoorde kortere voedselketen. We willen weten waar de producten op ons bord vandaan komen. Waar komt het precies vandaan? Wie heeft het geteeld? En op welke manier gebruik ik deze producten het best?
 


INFORMEREN EN INSPIREREN
Foodregio West-Zeeuws-Vlaanderen wil inwoners en gasten niet alleen informeren over de lokale producten, maar ook  inspireren. Met behulp van het organiseren van een waaier aan activiteiten worden streekproducten onder de aandacht van de consument gebracht. Boek een rondleiding bij een producent. Je krijgt dan uitleg over wat er hier in de streek groeit, bloeit, geteeld, gefokt, gekweekt of aangeland wordt. En natuurlijk hoort daar een proeverij bij! Je komt zo te weten wat je waar kunt vinden, hoe het smaakt en hoe je het kunt bereiden. Om je met het laatste te helpen worden, zowel voor de horeca als voor inwoners en toeristen, proeverijen en kookworkshops met streekproducten georganiseerd. Of wat dacht je van culinaire fietstochten of wildplukwandelingen, streekproductendiner? Het staat allemaal op de planning voor volgend jaar.
 


STREEK FOOD
Verder staat ook een gezonde en duurzame levensstijl centraal. De consument wordt gestimuleerd vooral seizoensproducten te consumeren en gemotiveerd deze al bewegend (wandelend of fietsend via een route) in te kopen bij de lokale producent. Zo komt er een echt duurzame maaltijd op tafel. Hiervoor zijn culinaire-, natuur- en inspirerende wandelingen, fiets- en puzzeltochten in ontwikkeling. Ga je liever echt van de gebaande paden af, boek dan eens een wildplukwandeling. Zo zie je de natuur echt van een andere kant.  En heb je geen tijd of mogelijkheid om er zelf op uit te gaan? Dan kun je altijd nog meekoken met een chef via een online-filmpje. Genoeg gewandeld en gefietst en toe aan een verwen-moment? Zorg dan dat je er op tijd bij bent om een plekje te reserveren voor ‘een eettafel bij de boer’. Daar kun je je onderdompelen in de ambiance van de boerderij en genieten van lokale heerlijkheden terwijl je ondertussen van een expert uitleg krijgt over het lekkers op je bord. In de grotere steden is Street food een alom bekend verschijnsel. Laten we in onze Foodregio de term Streek food op ieders lippen leggen, letterlijk en figuurlijk. West-Zeeuws-Vlaanderen moet je geproefd hebben!