s

Gastheerschap

Meer dan 120 gastheren en gastvrouwen mogen zich in de Zwinstreek Gastheer van de Zwinstreek noemen. Als ondernemer in deze unieke grensstreek delen zij graag hun kennis van en liefde voor het gebied met jou. Hun persoonlijke tips en authentieke verhalen zorgen ervoor dat je de streek écht beleeft. Wedden dat hun passie en enthousiasme aanstekelijk werkt?
 

Gastheerschapsnetwerk
Van souvenirshop tot hotel, van musea tot restaurant en van fietsverhuur tot ijssalon. Het netwerk van gastheren en gastvrouwen bestaat uit ondernemers en medewerkers actief in de toeristisch-recreatieve branche. Samen zetten ze zich met liefde in om de Zwinstreek op de kaart te zetten. Ieder van hen heeft de cursus Gastheer van de Zwinstreek gevolgd. Daarnaast komen de gastheren en gastvrouwen twee keer per jaar samen voor bijscholing en netwerken, gaan ze één keer per jaar op gebiedssafari in eigen streek, werken ze gezamenlijk aan projecten en worden ze op de hoogte gehouden van ontwikkelingen en wetenswaardigheden. Je herkent de gastheren en gastvrouwen aan het gevelbordje ‘Gastvrije Zwinstreek’ op de gevel.

 

Gastheer worden
Binnen het gastheerschap staat netwerken voorop. Kennis maken met andere gastheren, hun activiteiten, ideeën, dilemma's en oplossingen. Netwerken zorgt voor het grensoverschrijdend verbinden en stimuleren van samenwerking tussen horeca en toeristische ondernemers in de Zwinstreek. Zonder netwerken geen gastheerschap!
 

Naast netwerken is het verwerven van kennis over natuur, cultuur, historie en streekproducten van de Zwinstreek een andere belangrijke pijler. De opleiding heeft als doel toeristisch-recreatieve informatie over de Zwinstreek dichter bij de gast te brengen op een persoonlijke en laagdrempelige manier.
 

Netwerken
Om op regelmatige tijdstippen te netwerken én kennis te vergaren bieden we het volgende aan:
 

  • Twee netwerkbijeenkomsten (buiten het seizoen) om de contacten met je collega's goed te onderhouden en ideeën uit te wisselen.
  • Eén gebiedssafari (in het voorjaar) zodat je kennis maakt met gebieden buitenom je eigen streek.
  • Eén verdiepingsmodule (in het najaar) waarbij er dieper wordt ingegaan op onderwerpen als natuur, cultuur, smaken en historie. De verdiepingsmodules zijn vrijblijvend. Na afronding van iedere verdiepingsmodule krijg je een hartje voor op je gevelbord. Vier hartjes toont aan dat je 'allround' gastvrouw of gastheer van de Zwinstreek bent; nét dat tikkeltje meer. De in Nederland gevestigde gastvrouwen en -heren kunnen met vier hartjes tevens uitgroeien tot TIP (Toeristisch Informatie Punt).
  • Op regelmatige basis ontvang je van ons een nieuwsbrief met interessante informatie, aankondigingen en uitnodigingen.
  • De website gastheerschapvandezwinstreek.eu speciaal voor het gastheerschap met info over je collega's, hun lievelingsplekken en favoriete streekproducten. 
 

Commitment
De vijf Zwinstreek gemeenten Damme, Sint-Laureins, Maldegem, Knokke-Heist en Sluis  leveren een aanzienlijke financiële bijdrage voor de organisatie van het gastheerschapsnetwerk. We zeggen dan ook 'deelname is vrijwillig, niet vrijblijvend'. Je krijgt er immers het nodige voor terug; toegang tot het netwerk, kennis, promotie en de ontwikkeling van producten en/of diensten die onderscheidend zijn richting je gasten. Als commitment vragen wij om bij minimaal twee van de drie bijeenkomsten (2 netwerkbijeenkomsten, 1 gebiedssafari) aanwezig te zijn.


Wil je ook gastheer of gastvrouw worden? Laat het ons weten via ons inschrijfformulier. Zodra er een nieuwe cursus wordt gepland, brengen we je hiervan op de hoogte.