s

Erfgoed WZVL


Neem een duik in de tijd en laat je verbazen!
West Zeeuws-Vlaanderen een rustig landje? Vergeet het maar. Als je echt eens gaat spitten in de geschiedenis van deze streek dan vult je hoofd zich met een scala aan beelden, niet normaal. Daar lopen de Romeinen door de velden rondom Aardenburg. Bij het enorme kasteel bij Sluis komt de Graaf van Vlaanderen aan. Simon Stevin overlegt met Prins Maurits over de forten en de linies om de Spaanse troepen tegen te houden. Zware stormen doen magere dijkjes breken en daar spoelen weer wat dorpen de Noordzee in.

Gelukkig loopt daar Jacob Cats die van die zilte zee weer bewoonbaar gebied maakt. En wat zijn de mensen bang en vol wanhoop in de herfst van 1944 als kanonnen bulderen. Een halve eeuw daarvoor werd in Sluis het woordenboek de Dikke van Dale geschreven. Dan hadden we het nog niet over de haaien die miljoenen jaren geleden hier hun tanden achterlieten. Of over vluchtelingen uit andere streken die in West-Zeeuws-Vlaanderen een veilige plek vonden. 

Verbazingwekkend dat dit alles zich afspeelde op die enkele kilometers die de gemeente Sluis groot is! Gelukkig zijn er schitterende musea, expositieruimtes en tal van activiteiten die ons al die verhalen vertellen.

De musea in de gemeente Sluis zijn verenigd binnen de Vereniging Musea West Zeeuws-Vlaanderen (VMWZV).