s
Blauwe bessen. Supergezond, lekker én van West-Zeeuws-Vlaamse bodem. Bij Spitsbroek staan de emmertjes al voor je klaar, want hier mag je zelf plukken. De mannen die ons er alles over kunnen vertellen, zijn de broers Niek en Bas.

Bas: “De blauwe bes is in korte tijd enorm populair geworden. De besjes zijn erg gezond vanwege de hoge dosis vitaminen en mineralen, én lekker. Velen kennen Spitsbroek vooral van de A-kwaliteit asperges en net als asperges groeien blauwe bessen ook alleen op zandgrond. Kortom, één en één is twee. In 2015 hebben we onze eerste blauwe bessenstruiken geplant en nu, vijf jaar later, kunnen we volop blauwe bessen oogsten.”

De taken tussen de broers zijn goed verdeeld. Bas is verantwoordelijk voor de teelt, Niek is van de verkoop en marketing. Niek: “Starten met de blauwe bessenteelt vraagt de nodige tijd. Het duurt namelijk even voordat de struik begint te produceren. Pas vanaf het derde jaar na aanplant is de opbrengst voldoende voor verkoop. Je kunt de besjes niet alleen in onze boerderijwinkel kopen. We leveren ook aan supermarkten, bakkerijen en horeca. We verwerken ze overigens ook in jam, sap en siroop. In samenwerking met The Bassets Craft Distillery is er zelfs een gin op basis van onze bessen gemaakt.”

Bij de teelt van de blauwe bessen krijgen de broers hulp van maar liefst 50.000 bijen. Bas: “Zodra de struiken in mei in bloei staan, halen we onze bijen uit de koelkast. Binnen een paar uur tot een dag zijn ze ontwaakt en gaan ze aan het werk. Hard aan het werk, want binnen twee weken moeten alle bloemen bestuift worden, anders zijn de vruchtjes te klein. De eerste bessen kunnen dan vanaf begin juni geplukt worden en dit loopt door tot half september. Of ik zelf nog veel blauwe bessen eet? Haha, jazeker! Dagelijks snoep ik er nog aardig wat weg.”

Wacht dus niet te lang meer om zelf een emmertje te gaan plukken. Voordat je het weet heeft Bas ze allemaal opgegeten!
Contact info
Spitsbroek Pluktuin
Nieuwe Weg EEDE