s
Het Museum is een bijna authentiek huis uit 1912. Pieter de Hullu heeft dit huis laten bouwen en hier gewoond tot zijn overlijden in 1958. Pieter was boer van beroep, vrijgezel en had een huishoudster, Saartje Brakman. Het huis is na het overlijden van Pieter in vrijwel geheel de oorspronkelijke staat gebleven, wat een goed beeld geeft van hoe er toen geleefd, gewerkt en gekookt werd. Het bestaat uit een voor-en achterkamer, een kelder met kelderkamertje en een open zolder. Het huis is ingericht met meubels en decoratie uit 1900-1950. Pieter sliep zelf in één van de bedstedes, die ook nog geheel intact zijn. De huishoudster was inwonend en sliep in het zogenaamde kelderkamertje. Het is een huis van een welvarend iemand uit die tijd. Bijzonder zijn alle oude krukken op de deuren en de binnenluiken, naast tal van andere originele details. Pieter de Hullu en de huishoudster zitten in het Museum aan tafel in de achterkamer. Ze dragen de Cadzandse klederdracht. Bij een bezoek aan het Museum zal hierover uitgebreid uitleg gegeven worden, het is ook mogelijk om zelf de kleding aan te doen voor bijvoorbeeld een fotosessie.
Voor kinderen is er van alles te beleven. Als ze willen, worden ze bij binnenkomst aangekleed als een kind uit die tijd. Een schortje, een kieltje en een mutsje of petje. Tijdens de rondleiding mogen ze zelf verschillende handelingen uitvoeren zoals pompen, koffiemalen, in de bedstede liggen of snoepjes afwegen.
Op zolder is er elk jaar een steeds wisselende expositie.


Het museum geeft een mooi beeld van hoe de mensen leefden in de eerste helft van de 20ste eeuw. Geen moderne gemakken als televisie, computer, koelkast, wasmachine, stofzuiger en vaatwasser. Kinderen mogen koffie malen, in de bedstede liggen en gewogen worden op de bascule. Het schoolbord Aap Noot Mies , Cadzandse Streekdracht en veel meer is er. Je wordt ondergedompeld in de tijd van toen.

Openingstijden

Vanaf 19 april 2024 is het museum geopend op dinsdag -en donderdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.
Tijdens de maanden juli en augustus is het museum ook open op woensdagmiddag.

Het is ook mogelijk een afspraak te maken voor een rondleiding op een andere dag. Groepen tot maximaal 20 personen kunnen op afspraak komen.
Tel. 06-20424554 of 06-25208575.

Vanaf 1 november is het museum gesloten tot midden april.

Toegangsprijs inclusief rondleiding

Iedere bezoeker krijgt een rondleiding van een vrijwilliger. Omdat een rondleiding ongeveer 45 min duurt, start de laatste rondleiding om 16.15 uur.
Toegangsprijzen inclusief rondleiding:
Kinderen 6 – 12 jaar: € 3,00 pp
Volwassenen: € 5,00 pp


Contact info
MuseumHuis 1912
Dorpsstraat 55 NIEUWVLIET
Volg ons