s
Open Monumentendag 2024

Tijdens Open Monumentendag is een bezoek aan het Belfort gratis.
Op zaterdag 14 en zondag 15 september staat er op iedere etage een vrijwilliger om extra uitleg te geven.

In het gezellige centrum van het Zeeuws-Vlaamse koopstadje Sluis staat het Belfort, het enige van Nederland. Het Belfort van Sluis werd gebouwd in de 14e-15e eeuw. Een belfort is van oorsprong een middeleeuwse, Vlaamse toren met klokken die werden geluid bij belangrijke gebeurtenissen, zoals een brand, de nadering van een vijandelijk leger of de afkondiging van een wet. Later duidde men er het stadhuis mee aan waar de belforttoren deel van uitmaakte. Een belfort was (en is) het toonbeeld van stedelijke trots, prestige en gezag.

Museum Het Belfort
Het Belfort is een gebouw waar vele elementen samenkomen: het bestuur van de gemeente Sluis zetelt in de raadzaal, maar ook huwelijksvoltrekkingen, concerten, lezingen, geschiedenisvertellingen en moderne beeldende kunst bieden de inwoners van Sluis en de vele bezoekers een bijzondere en rijke ervaring.

De raadzaal
De historische raadzaal is de mooiste zaal van het belfort. Deze is versierd met wapenschilden en balkdecoraties en verder ‘aangekleed’ met schilderijen uit de 17e en 18e eeuw, middeleeuwse voorwerpen en een indrukwekkend, uitbundig gedecoreerd vierschaarhek uit de 18e eeuw.

De Burgemeesterskamer
De burgemeesterskamer is eveneens een kostbaar versierde pronkzaal, met weelderig goudleerbehang en Sluisse portret- en stadsschilderijen uit de voorbije twee eeuwen. Bovendien staat er fraai Vlaams en Zeeuws meubilair uit de 17e-19e eeuw.

De raadskelder
Het onderste en oudste deel van Het Belfort is de raadskelder waar historische en kunsttentoonstellingen te zien zijn. In een hoek bevindt zich de oude gevangenis met een echte pijnbank en een (nieuwe) gevangene…

De Belforttoren
Hoog in de Belforttoren staat een houten beeldje, genaamd “Jantje van Sluis”. Dit mannetje in 17e eeuwse klederdracht slaat met zijn hamer de tijd op de klokken. Hij is de ‘held van Sluis’ omdat hij Sluis redde van een Spaanse aanval. Eenmaal boven, is er een prachtig uitzicht over Sluis en het West Zeeuws-Vlaamse platteland.

Het Belfort was en is de uitdrukking van de middeleeuwse trots en welvaart van de stad, onder de hertogen van Bourgondië. Het imponerende gebouw huisvest tegenwoordig een museum, gewijd aan de Sluise stadsgeschiedenis en de beroemdste Sluizenaar, woordenboekenmaker Johan Hendrik van Dale. Ook zijn er twee minibioscopen, tentoonstellingen, stijlkamers en de indrukwekkende historische raadszaal. Vanaf de toren heb je een mooi zicht op het omringende landschap.

Evenementen
Wil je weten welke evenementen er georganiseerd worden, kijk dan op: www.stichtingjhvandale.nl.

Openingstijden
Museumbezoek in juli en augustus is mogelijk van dinsdag t/m zondag van 13.00 tot 16.30 uur. Vanaf september van woensdag t/m zondag van 13.00 tot 16.30 uur.


Openingstijden op feestdagen 2024
* 29 maart Goede Vrijdag: open van 13.00 tot 16.30 uur
* 31 maart Pasen: gesloten
* 1 april: Paasmaandag: gesloten
* 27 april Koningsdag: 13.00 tot 16.30 uur
* 5 mei Bevrijdingsdag: 13.00 tot 16.30 uur
* 9 mei Hemelvaartsdag: 13.00 tot 16.30 uur
* 19 mei Pinksteren: gesloten
* 20 mei: 2e Pinksterdag: gesloten
* 24 december: Kerstavond: gesloten
* 25 december: Kerst: gesloten
* 26 december: 2e Kerstdag: gesloten
* 31 december: Oudejaarsdag: gesloten
* 1 januari 2025: gesloten

Het museum is alleen tijdens openingstijden bereikbaar op 06-82484657 (b.g.g. 06-82375452).

Stadsbeiaardier
Onze stadsbeiaardier Piet Hamelink bespeelt iedere zondag van 15.30 uur tot 16.30 uur het carillon van het Belfort.

Toegangsprijzen
• 13 jaar en ouder € 5,50
• 6 t/m 12 jaar € 3,50
• Jaarkaart 'Vriend van het Belfort': 13 jaar en ouder € 10
• Groepstarief vanaf 15 personen: € 4 pp
• Museumjaarkaart: gratis toegang

Rondleidingen met gids door het museum zijn ook mogelijk evenals een stadswandeling met gids.

#belfortsluis
Contact info
Museum Het Belfort
Groote Markt 1 SLUIS
Volg ons