s
Annefleur Smit
15-01-2025
 “Als leerbedrijf vind ik het fantastisch dat we onze passie voor horeca kunnen delen met jonge mensen. De Praktijkroute Horeca-Toerisme maakt het mogelijk dat lokale jongeren ook gewoon in de buurt stage kunnen lopen. Dat is hard nodig, want een voltijdopleiding in Middelburg is niet voor iedereen praktisch haalbaar. Dat je je hier lokaal kunt ontwikkelen in een vak met toekomst, is wat mij betreft een stap in de juiste richting. Praktijkmensen zijn namelijk hardnodig, óók in ons vak.” 
 
Annika Hollebek is gastvrouw/eigenaar van Zilt & Zout, het visrestaurant in Retranchement dat zij samen met haar man Dimitri Valckx runt. Zij is enthousiast over de Praktijkroute en vrijwel van meet af aan betrokken. “We werkten sowieso altijd al met bbl-studenten, maar toen een student bij ons de Praktijkroute wilde doen, hebben we alles in het werk gesteld om dat te realiseren. Het is in ons vak moeilijk om goede, gemotiveerde mensen te vinden, dus als we op deze manier jonge mensen kunnen enthousiasmeren, dan doen we graag mee.” 
 
Stages en één lesdag per week 
Tanja Spuesens, docent-coach praktijkroute horeca en toerisme, knikt instemmend. Zij vertelt dat de jongeren, die voor deze opleidingsvorm kiezen, het gemak van een opleiding dichtbij huis waarderen. “Dit zijn vaak jongeren die al door een vakantiebaantje aan de kust kennis hebben gemaakt met horeca en/of toerisme. Ze gaan niet graag naar school, maar leren juist liever in de praktijk. De Praktijkroute sluit daar op aan: de studenten worden alleen op donderdag bij Scalda in Terneuzen verwacht. De rest leren ze in de praktijk. Op die donderdagen verzorg ik de lessen. Ik merk dat het samenkomen op zo’n dag voor iedereen fijn is, óók om even stoom af te blazen en ervaringen uit te wisselen.” 
 
Werk met een vakantiegevoel 
Annefleur Smit volgt de Praktijkroute en is medewerker in opleiding bij Zilt & Zout. Ze koos bewust voor een opleiding in deze regio, want  als je hier werkt, heb je altijd een beetje een vakantiegevoel. “Ik kom uit Doetinchem, maar mijn ouders hebben een tweede huis in Cadzand. Daar kom ik eigenlijk al mijn hele leven. De horeca leek me leuk, dus toen ik een opleiding moest kiezen, keek ik met name naar die sector. Omdat ik niet echt van de theorie ben, leek de Praktijkroute me wel iets. Ik ben blij met mijn keuze voor de opleiding Meewerkend Horecaondernemer. Ik heb eerst anderhalf jaar bij restaurant Blueness in Cadzand gewerkt en ben nu al bijna twee jaar aan het werk bij Zilt & Zout. Ook leuk: je kunt na je werk of als je vrij bent, heerlijk naar het strand! Op het ondernemingsplan na, heb ik de opleiding afgerond. Het bevalt me zo goed, dat ik me nu oriënteer op de Hoge Hotelschool in Amsterdam.” 
 
Meerwaarde van samen opleiden 
Annika meent dat het niveau van de horeca en het toerisme in deze regio hoog is. Dat betekent dat je hier een uitstekende basis kunt leggen voor een mooie carrière. “Sergio Herman is in dat opzicht een pionier geweest. Hij heeft de regio op de kaart gezet bij Vlamingen. Daardoor ligt de lat hoog. Dat werkt door in de Praktijkroute; heel wat mooie bedrijven, waar je veel kunt leren, hebben zich aangesloten.” Tanja beaamt dit en legt uit dat alle aangesloten bedrijven een ervaren praktijkopleider in huis hebben. “We zijn blij met leerbedrijven, maar kijken ook kritisch welk bedrijf die rol ook echt goed kan invullen. Zo bieden we daadwerkelijk meerwaarde. Als coach bezoek ik alle bedrijven regelmatig. De driehoek docent-praktijkopleider-student is waardevol, daardoor zie je de student echt groeien. Daarvoor doen we het, nadrukkelijk samen.” 
 
Contact info
Annefleur Smit

Anderen bekeken ook:

De Molen van Sluis
De Molen van Sluis
Speelboerderij Pierewiet
Speelboerderij Pierewiet
Paint & Pottery keramiek Cafe
Paint & Pottery keramiek Cafe