Daisy van der Slikke-Brakman
15-01-2025
“Met de praktijkroute Horeca-Toerisme van Scalda brengen we het onderwijs dichter bij huis. Dat is een uitkomst voor jongeren in West Zeeuws-Vlaanderen. Als je in Aardenburg of Cadzand woont, is dagelijks op en neer rijden naar Middelburg best een opgave. Dan is een opleiding volgen in de buurt een stuk aantrekkelijker. We richten ons op horeca en toerisme; twee sectoren die hier volop kansen bieden. Zo snijdt het mes aan twee kanten: jongeren kunnen lokaal studeren én bedrijven profiteren van goed opgeleide streekgenoten die dichtbij huis aan de slag kunnen.”
Daisy van der Slikke-Brakman is coach en teamvoorzitter van het team Bedrijven bij Scalda. Dit team brengt studenten en bedrijven met elkaar in contact. Daarbij kunnen studenten kiezen voor een bbl-opleiding en voor de praktijkroute. “Het verschil? Als bbl-er kom je direct bij een bedrijf op de loonlijst en leer je alles binnen dat bedrijf. De praktijkroute is een bol-opleiding. Je krijgt studiefinanciering en een studenten-OV en je volgt je opleiding bij meerdere bedrijven. De praktijkroute Horeca-Toerisme is populair, óók bij bedrijven. We hebben momenteel zelfs meer bedrijven dan studenten, dus wat mij betreft melden nieuwe kandidaten zich snel aan.”
Verschillende opleidingen, verschillende niveaus
In de gemeente Sluis is bijna twintig procent van de banen direct verbonden aan horeca en toerisme. Dat is één op de vijf banen! Via de praktijkroute Horeca-Toerisme kun je verschillende opleidingen volgen en op verschillende niveaus. Op de website van Scalda vind je alle dertien opleidingen. Zo kun je de niveau 3 opleiding Gastvrouw/Gastheer volgen, maar bijvoorbeeld ook Manager/Ondernemer Horeca (niveau 4) of Zelfstandig Medewerker Leisure & Hospitality (niveau 3). “Dit zijn allemaal functies waar in West Zeeuws-Vlaanderen veel vraag naar is. Logisch dus, dat bedrijven de Praktijkroute omarmen, betrokken zijn en meedenken. Het is voor hen dé manier om deze opleiding voor de regio te behouden. Zo helpen ze mee om de medewerkers van de toekomst klaar te stomen voor het vak. Dat is belangrijk, want er is volop werk! We zien dan ook dat veel jongeren na afronding hier een baan vinden. Sterker nog, verschillende, voormalige studenten zijn inmiddels zelf praktijkopleider.”
Toppers behouden voor de streek
Daisy vertelt dat de Praktijkroute weliswaar een vast curriculum heeft, maar dat de studenten zelf bepalen waar en wanneer ze met een onderwerp aan de slag gaan. Die vrijheid spreekt veel studenten aan. De meerwaarde van de Praktijkroute schuilt volgens haar verder vooral in het feit dat jongeren in de praktijk kunnen leren. “Veelzeggend vind ik dat studenten uit het reguliere onderwijs aangeven, dat zij hun stages het leukste onderdeel van de opleiding vinden. Bij de Praktijkroute bestaat je opleiding hoofdzakelijk uit stage. Je gaat maar één dag per week naar school in Terneuzen. Ik denk ook dat juist in deze sectoren de praktijk heel vormend is. Contact met gasten bijvoorbeeld kun je nu eenmaal niet uit de boeken leren, dat moet je echt ervaren. Ander voordeel is dat de lat in West Zeeuws-Vlaanderen hoog ligt. Gasten die hier komen verwachten kwaliteit. Je leert hier dus heel veel en kunt je daardoor heel goed in je vak ontwikkelen. We leiden zodoende echte toppers op, die op deze manier – door de mooie, aantrekkelijke banen - behouden blijven voor de streek.”
Daisy van der Slikke-Brakman is coach en teamvoorzitter van het team Bedrijven bij Scalda. Dit team brengt studenten en bedrijven met elkaar in contact. Daarbij kunnen studenten kiezen voor een bbl-opleiding en voor de praktijkroute. “Het verschil? Als bbl-er kom je direct bij een bedrijf op de loonlijst en leer je alles binnen dat bedrijf. De praktijkroute is een bol-opleiding. Je krijgt studiefinanciering en een studenten-OV en je volgt je opleiding bij meerdere bedrijven. De praktijkroute Horeca-Toerisme is populair, óók bij bedrijven. We hebben momenteel zelfs meer bedrijven dan studenten, dus wat mij betreft melden nieuwe kandidaten zich snel aan.”
Verschillende opleidingen, verschillende niveaus
In de gemeente Sluis is bijna twintig procent van de banen direct verbonden aan horeca en toerisme. Dat is één op de vijf banen! Via de praktijkroute Horeca-Toerisme kun je verschillende opleidingen volgen en op verschillende niveaus. Op de website van Scalda vind je alle dertien opleidingen. Zo kun je de niveau 3 opleiding Gastvrouw/Gastheer volgen, maar bijvoorbeeld ook Manager/Ondernemer Horeca (niveau 4) of Zelfstandig Medewerker Leisure & Hospitality (niveau 3). “Dit zijn allemaal functies waar in West Zeeuws-Vlaanderen veel vraag naar is. Logisch dus, dat bedrijven de Praktijkroute omarmen, betrokken zijn en meedenken. Het is voor hen dé manier om deze opleiding voor de regio te behouden. Zo helpen ze mee om de medewerkers van de toekomst klaar te stomen voor het vak. Dat is belangrijk, want er is volop werk! We zien dan ook dat veel jongeren na afronding hier een baan vinden. Sterker nog, verschillende, voormalige studenten zijn inmiddels zelf praktijkopleider.”
Toppers behouden voor de streek
Daisy vertelt dat de Praktijkroute weliswaar een vast curriculum heeft, maar dat de studenten zelf bepalen waar en wanneer ze met een onderwerp aan de slag gaan. Die vrijheid spreekt veel studenten aan. De meerwaarde van de Praktijkroute schuilt volgens haar verder vooral in het feit dat jongeren in de praktijk kunnen leren. “Veelzeggend vind ik dat studenten uit het reguliere onderwijs aangeven, dat zij hun stages het leukste onderdeel van de opleiding vinden. Bij de Praktijkroute bestaat je opleiding hoofdzakelijk uit stage. Je gaat maar één dag per week naar school in Terneuzen. Ik denk ook dat juist in deze sectoren de praktijk heel vormend is. Contact met gasten bijvoorbeeld kun je nu eenmaal niet uit de boeken leren, dat moet je echt ervaren. Ander voordeel is dat de lat in West Zeeuws-Vlaanderen hoog ligt. Gasten die hier komen verwachten kwaliteit. Je leert hier dus heel veel en kunt je daardoor heel goed in je vak ontwikkelen. We leiden zodoende echte toppers op, die op deze manier – door de mooie, aantrekkelijke banen - behouden blijven voor de streek.”
Anderen bekeken ook:

De Molen van Sluis

Speelboerderij Pierewiet
