Het favoriete streekproduct van onze gastvrouw Katia Cornelis zijn de babelutten.

De lokale overlevering in Heist vertelde over Rosalie Desmidt dat ze in 1841 in Heyst geboren was. Rosalie besloot iets te maken met kandijsiroop en boter uit de polders wat zij van haar moeder had geleerd: boterbabbelaars. De lekkernij was in een ver verleden een zoet en calorierijk tussendoortje dat de vissersvrouwen in koperen ketels maakten voor hun zeemannen tijdens de lange tochten op zee. Het waren oorspronkelijk vormeloze klompjes die ze achter hun kiezen stopten om de zoute zeelucht te camoufleren en wat extra energie op te doen.
Rosalie verpakte de snoepjes in simpel boterpapier en verkocht ze op de markt aan de kindjes van de Franstalige badgasten. Ze vertelde elke keer een klein verhaaltje. Haar blik, haar vriendelijke houding en het moederlijk advies dat ze telkens aan de jonge deugnieten gaf, bezorgden haar de bijnaam Mère Babelutte of Moeder Babelutte.
Babelutten zijn sterk verwant aan de boterbabbelaar uit Zeeland.

De babelutten zijn op verschillende locaties aan de Belgische kust te bekomen.
Contact info
Babelutten