s

Zeeland

Ontdek Zeeland vanuit West Zeeuws-Vlaanderen

Zeeuws-Vlaanderen (en dus ook West Zeeuws-Vlaanderen) maakt onderdeel uit van de provincie Zeeland.
Vanuit West Zeeuws-Vlaanderen kun je op avontuur gaan en allerlei mooie natuurgebieden, steden en stranden in Zeeland bezoeken.

Zeeland
Zeeland is een groot Deltagebied. De provincie ligt aan de Noordzee en rivieren monden hier uit. Er is hier dus én veel water én veel kust. En daardoor ook aardig wat strand, gezellige vissershavens, ruimte om lekker te zonnen en te zwemmen en volop zilte zaligheden om te eten. Je bent nooit ver van het water verwijderd en waar je ook kijkt, er is hier altijd weer een nieuwe duinheuvel, rivier of horizon waarachter je wéér een mooi stuk Zeeland kunt verkennen. Verblijf je in West Zeeuws-Vlaanderen, dan is dat nog maar het begin van je ontdekkingstocht.

Eilanden
De Zeeuwse eilanden Walcheren, Zuid-Beveland, Noord-Beveland, Tholen, Sint-Philipsland en Schouwen-Duiveland waren eeuwenlang van elkaar en het vasteland gescheiden door het water. Zeeuws-Vlaanderen is het enige stukje Zeeland dat al langere tijd met het vasteland verbonden is en dat vasteland is Vlaanderen. Vandaar dat dit stukje Zeeland wel echt Zeeuws is, maar ook een landje apart. Je kunt in heel Zeeland heerlijk eten, maar Zeeuws-Vlaanderen is net een stukje Bourgondischer. In de hele provincie wordt nog Zeeuws gesproken, maar in Zeeuws-Vlaanderen klinkt dat wel een stuk Vlaamser.

Op pad via de Westerscheldetunnel of de Westerscheldeferry
Vanuit West Zeeuws-Vlaanderen zit je zo in Oost Zeeuws-Vlaanderen. Wil je méér Zeeland verkennen, dan moet je boven de brede Westerschelde zijn. Daarvoor pak je de Westerscheldetunnel, een prima verbinding voor een stedentrip naar bijvoorbeeld Middelburg of Goes, of het fietsvoetveer: de Westerscheldeferry. Die laatste optie is perfect voor een fietstocht naar havenstad Vlissingen.

Tips voor een dagje aan de overkant
Heb je zin in een dagje winkelen en lekker uit eten gaan in een monumentale setting? Dan zijn Middelburg en Goes mooie bestemmingen. Je bent er met gemak een dagje zoet. Iets verderop en iets kleiner (of knusser) is Zierikzee. Ook een heerlijke plek om rond te struinen. Wil je de natuur in, dan mag een bezoek aan de Oosterschelde niet ontbreken. Het is het grootste nationale park van Nederland. Vanaf het eiland Neeltje Jans heb je geweldig uitzicht over het water en je kunt er ook vaak zeehonden zien. Andere bijzondere natuurgebieden zijn de Manteling (bossen, buitenplaatsen en duinen bij Domburg), Oranjezon (bossen en duinen bij Vrouwenpolder) en Westerschouwen (bossen en duinen bij Burgh-Haamstede).

Strand, maar dan andersom
Zin om een dagje andersom op het strand te liggen? In West Zeeuws-Vlaanderen liggen de zuidstranden en op Walcheren de noordstranden van de Westerschelde. Altijd bijzonder om een dagje de zon andersom te vangen. Je kunt terecht aan een lange kuststrook met mooie, brede zandstranden die start in Vlissingen en via Dishoek, en Zoutelande doorloopt tot Westkapelle. Waar je ook je handdoek uitrolt, vergeet daar niet om even te zwaaien naar de overkant.