s
Het favoriete plekje van onze gastvrouw Ria van den Hemel is de Kasteelberg aan de Scherpbierseweg in Groede; eigenlijk een terp in het landschap.

Een terp wordt ook wel vliedberg genoemd. In Zeeuws-Vlaanderen zijn er twee vliedbergen te vinden: één in Zaamslag en één in Groede.

Wat is een vliedberg?
Vliedbergen werden gebouwd in de periode van eind twaalfde eeuw tot begin veertiende eeuw. Om zich beter te kunnen verdedigen bouwden sommige landheren eenvoudige kastelen. De oudste bestaan uit een steile kernheuvel die vaak boven een bestaande terp werden gebouwd. Het bouwmateriaal voor de kernheuvel werd meestal weggehaald rondom de kernheuvel zodat er meteen ook een gracht ontstond. Boven op de kernheuvel op een plateau werd een eenvoudig kasteel opgetrokken in hout. Deze kastelen waren eenvoudig en goedkoop te bouwen omdat ze enkel materialen gebruikten die lokaal voorradig waren (hout en aarde).

De Vliedberg in Groede heeft niet deze oorsprong want er heeft nooit een kasteel gestaan. De kunstmatige heuvel werd gebruikt om schapen en ander vee veilig te stellen bij hoogwater en zal wellicht aangelegd zijn door de eigenaar van de naastgelegen boerderij "Hof Zaemslach".

De vliedberg in Groede wordt beheerd door het Zeeuws Landschap en is een cultuur historisch monument.
Contact info
Een vliedberg