s
Het favoriete streekproduct van onze gastvrouw Lutgart Vermeiren en onze gastheer Ludo Sterkens is de Duindoorn Searoop.

Duindoorn was reeds bekend in het oude Griekenland als medicinale plant. De wetenschappelijke naam (Hippophae rhamnoides) verwijst naar paard (hyphos = paard). Het vruchtvlees van de duindoornbes bevat 3 à 5 procent olie, de zaden zelfs 10%. Griekse soldaten wreven hun paarden in met deze olie waardoor deze een prachtig glanzende huid kregen.

Duindoornbessen bevatten naast een hoge dosis vitamine C ook vitamine E, flavonoïden, plantensterolen, carotenoïden, mineralen …
Duindoorn wordt ingezet bij droge ogen, droge huid, wondhelend en als vitaminekuur.

De vogels appreciëren de duindoornbes het meest als er, na een periode van vorst, reeds een fermentatie gebeurd is. Daardoor is de vrucht licht alcoholisch geworden zodat de vogels licht dronken worden en een makkelijkere prooi zijn voor roofvogels.

De oranje bessen aan de stekelige duindoornstruiken groeien vaak langs de kust. In april en mei krijgen de bessen mooie kleine, groene bloemetjes. Vanaf augustus veranderen de bloemetjes in feestelijke, feloranje bessen. De duindoornbes is een veelzijdige smaakmaker en doet het geweldig in de keuken.

Searoop is een biologische homemade siroop uit Zeeland op basis van versgeperste biologische appels, duinkruiden als salie en meidoorn en natuurlijk de duindoornbes. Heerlijk verfrissend met bruiswater of in een cocktail met cava, prosecco…
Searoop kan ook gebruikt worden in gerechten, sausen en desserts.

Verkrijgbaar in de Zwin Shop in het Zwin Natuurpark maar ook bij verschillende zaken in Zeeuws-Vlaanderen.
Contact info
Duindoorn Searoop