s
Het favoriete plekje van onze gastvrouwen Caroline De Cuyper en Kimberly Vandierendonck is Duinbergen en met name het Joseph Stübbenpark.

De Duitse stedenbouwkundige en architect Joseph Stübben (1845-1936) maakte vanaf 1895 naam in België. Hij was een persoonlijke raadgever van koning Leopold II en werkte stedenbouwkundige ontwerpen uit. Hij tekende het aanlegplan voor Duinbergen. Hij koos voor een ‘tuin-badplaats’ met een maximaal behoud van het duinreliëf en zo veel mogelijk kronkelende wegen en paadjes, omdat die de rust bevorderen. De vrijstaande villa’s hadden beperkte bouwhoogtes, sommige met zicht op zee en werden ingeplant in groene tuinen. Tevens werd in hetzelfde jaar 1901 gestart met de bouw van de zeedijk.

Tijdens het interbellum - de periode tussen de twee wereldoorlogen - werden tevens al heel wat appartementsgebouwen opgetrokken, onder meer om plaats te bieden aan de vele welstellende burgers die hun vakantie aan zee wilden doorbrengen.

Jozef Nellens zorgde voor de uitbouw van het Albertstrand, waar al vlug de eerste hotels uit de grond rezen en waar in 1930 een modern casino-kursaal de deuren opende. Het Albertstrand zou zich na de Tweede Wereldoorlog ontpoppen tot één van de places to be aan de Vlaamse Kust. Toen ook werden in hoog tempo nieuwe villa’s gebouwd, zowel in cottagestijl, art deco als modernistische stijl.
Het contrast tussen de hoogbouw van de zeedijk en de sfeer van het villapark in de Duinen is tot op heden nog duidelijk op te merken.

Duinbergen, een oase van rust tussen het bruisende Albertstrand met zijn mondaine uitgangsleven en het levendige, familiale vakantieoord Heist.

Mag dit een uitnodiging zijn om de boeiende uitgetekende Duinbergen erfgoedwandelroute te ontdekken!
De erfgoedwandelroute kaart (3,2 km) is te koop in de toeristische dienst en ook vindt u op sommige plaatsen nog mooie grote koperen spijkers die de bewegwijzering aangeven.
Contact info
Duinbergen