s
Het favoriete plekje van onze gastvrouw Silke Panitz is de Cletemspolder.

Geschiedenis van de Cletemspolder
De Cletemspolder is een driehoekvormige polder in de gemeente Sluis. Hij ligt tussen Nieuwesluis en Nieuwvliet-Bad, langs de Zeeweg te Groede.
De polder is onderdeel van de Groese Polders en werd bedijkt aan het eind van de 13e eeuw. Na een overstroming, drie eeuwen later, werd hij in 1613 opnieuw ingedijkt, onder andere door Jacob Cats.

Jacob Cats is wel belangrijk voor Zeeland. Boven de Cletemspolder is er een uitkijkpunt op de dijk met een gedicht van Jacob Cats ingebed in de grond. En als eerbetoon aan hem is er zelfs een standbeeld van Jacob Cats in Groede naast de Grote Kerk. Hij zit er aan een tafel met een bekertje.

Veranderingen
De natuur en het landschap langs de kust van West Zeeuws-Vlaanderen moest o.a. meer beleefbaar worden. Daarom werd de Cletemspolder begin 2000 ingericht tot een nieuw natuurgebied: er werd een nieuw duingebied aangelegd. Er kwamen o.a. duinen, graslanden, kleine waterpartijen en bosjes bij. Er kwamen ook parkeerplaatsen en er loopt een bijzonder wandelpad door het gebied.

Cletemspolder = Speelpolder: Naast de vele vogels en planten zoals o.a. duindoorn, kruisbes, kardinaalsmuts of rozenbottel is er in de Cletemspolder ook best veel te beleven voor de kinderen.
Er is een “vlonderpad”, een uitkijkpunt op de top en zelfs een hangbrug. Het water oversteken kan je o.m. met een trekvlot (wel even de spieren gebruiken) of door over stapstenen te springen.
Verder is er ook nog een speeltuin en picknicktafels en in de winter kan er lekker geschaatst worden (als het koud genoeg is).

Meer weten? Doe mee aan een natuurexpeditie!
Wil je weten welke vogels je kunt spotten in en rondom de Cletemspolder, welke beestjes er leven of welke plantjes er groeien? Ga dan mee op een natuurexpeditie!
Meer informatie vind je hier: www.hetzeeuwselandschap.nl


Contact info
Cletemspolder