s
Interview van 2 mei 2022

Een ei in andermans nest leggen is typisch voor de koekoek. Om die reden gaf kunstenaar Ronald Spiessens jaren geleden de monumentale boerenschuur aan de Sint Jansdijk de naam ‘Het Koekoeksnest’. “Ronald is van huis uit metaalbewerker en afgestudeerd ingenieur. Door zijn hart te volgen, kwam hij in de decorbouw terecht. Zoals je om je heen kunt zien, kent Ronalds creativiteit geen grenzen. Op een bepaald moment werd zijn huis te klein en stuitte hij op deze schuur. In overleg met de eigenaar mocht hij voortaan zijn creaties hier opslaan en de rest is geschiedenis”, aldus eigenaresse Nicole.

Je hart volgen. Dat is ook wat Nicole en Erik hebben gedaan. Nicole: “We kwamen regelmatig in het Koekoeksnest en in een spontane bui zei Erik eens tegen Ronald: ‘Als je nog eens op zoek bent naar een huurder, laat het ons gerust weten.’ Amper een jaar later werden we gebeld.” Nicole is geen groentje in de horeca. De voorbije 23 jaar was ze eigenaar van café Du Commerce in Terneuzen. “En nu weer terug in het westen”, zegt Nicole lachend. “Hoewel ik al die jaren met plezier in Terneuzen heb gewoond en gewerkt, is West Zeeuws-Vlaanderen toch echt mijn thuis.”

Rariteitenkabinet
Terug naar de creaties van Ronald. Wat direct in het oog springt als je de zaak binnenkomt is het door lucht aangedreven orgel. Doe er € 2 in en je weet niet wat je ziet, en hoort! Maar liefst achttien instrumenten beginnen te spelen en poppen in alle hoeken en gaten van het pand komen tot leven. Zelfs als het orgel stil is – wel zo fijn als je op je gemak iets wilt drinken of eten 😉 – is het een wondere wereld.

Openingstijden:
Kijk op Google Maps voor de actuele openingstijden.
Contact info
Museumcafé Het Koekoeksnest
Sint Jansdijk 7 A NIEUWVLIET